Voetverzorging tips

Was uw voeten dagelijks met handwarm water

Begin met het dagelijks wassen van uw voeten met handwarm water. Gebruik hierbij geen zeep, omdat dit uw huid kan uitdrogen. Droog uw voeten vervolgens goed af, ook tussen de tenen met een schone handdoek. Door uw voeten dagelijks te wassen, voorkomt u nare geurtjes en schimmelinfecties.

Kies de juiste sokken en schoenen

Het dragen van de juiste sokken en schoenen is essentieel voor gezonde voeten. Kies bij voorkeur sokken zonder naden, bobbels en strakke boorden. Sokken van katoen of wol zijn het beste voor uw voeten. Draag panty’s binnenstebuiten om irritatie te voorkomen. Wissel uw schoenen regelmatig af, zodat ze kunnen ventileren en koop goede passende, lederen schoenen met een maximale hakhoogte van 3 cm en een goed voetbed. Kies een schoen met een dikke zool (voor de schokdemping), die wel buigzaam is. Zorg voor voldoende ruimte bij de tenen.

Regelmatig insmeren met voedende crème

Crème uw voeten regelmatig in met een voedende crème. Dit voorkomt uitdroging en maakt uw voeten weer zacht en soepel. Masseer de crème goed in en besteed hierbij extra aandacht aan uw hielen en de bal van uw voet. Gebruik bij voorkeur een crème speciaal ontwikkeld voor voeten.

Wissel regelmatig van schoenen

Wissel regelmatig van schoenen om de druk op uw voeten te verlichten en uw schoenen te laten ventileren. Dit voorkomt nare geurtjes en schimmelinfecties. Als u bijvoorbeeld vaak sportschoenen draagt, is het goed om deze na het sporten te laten luchten en eventueel te behandelen met een speciaal middel tegen geurtjes.

Kies goede passende schoenen met een goed voetbed

Ga opzoek naar een goed passende schoenen met een goed voetbed om uw voeten voldoende steun te geven. Let hierbij op de hakhoogte en de flexibiliteit van de zool. Een hakhoogte van maximaal 3 cm en een flexibele zool zorgen voor een goede balans en voorkomen overbelasting van uw voeten. Zorg ook voor voldoende ruimte bij de tenen, om knelling te voorkomen.

Nagels knippen

Knip uw nagels recht af om ingegroeide nagels te voorkomen. Knip geen hoekjes weg, omdat hierdoor uw nagels in kunnen groeien en dit kan erg pijnlijk zijn. Gebruik hiervoor een goede nageltang of -schaar en knip de nagels niet te kort. Vijl de nagels vervolgens in een rechte lijn bij, om scherpe randjes te voorkomen.

Vijl eeltplekken één keer per week

Eeltplekken op uw voeten kunnen erg vervelend zijn en soms zelfs pijnlijk. Door eeltplekken regelmatig te vijlen, voorkomt u dat deze te dik worden en uw voeten belasten. Gebruik hiervoor een voetvijl en vijl de eeltplekken één keer per week. Gebruik geen rasp, omdat deze wondjes kan veroorzaken.

Controleer uw voeten op voetschimmel

Voetschimmel, ook wel bekend als zwemmerseczeem, is een veelvoorkomende infectie die vaak begint tussen de tenen. Controleer uw voeten daarom regelmatig op voetschimmel. Dit herkent u aan rode, schilferige plekken en jeukende huid. Behandel voetschimmel indien nodig met een crème speciaal voor voetschimmel.

Bezoek uw pedicure iedere 6 weken

Door regelmatig een bezoek te brengen aan uw pedicure, voorkomt u voetklachten en houdt u uw voeten in goede conditie. Een pedicure kan eelt en likdoorns verwijderen, nagels knippen en advies geven over de juiste voetverzorging. Het is daarom aan te raden om iedere 6 weken een afspraak te maken bij uw pedicure. Voor meer informatie over de verschillende behandelingen kijk op de prijslijst.

Conclusie

Een goede voetverzorging is belangrijk voor gezonde voeten en om voetproblemen te voorkomen. Door dagelijks uw voeten te wassen, de juiste sokken en schoenen te dragen, uw voeten regelmatig in te smeren, van schoenen te wisselen en uw nagels en eeltplekken bij te houden, kunt u uw voeten gezond houden. Controleer uw voeten regelmatig op voetschimmel en bezoek uw pedicure iedere 6 weken voor een professionele behandeling. Zo blijven uw voeten in topconditie en kunt u elke dag pijnvrij lopen.